8/1/11

14è. Per què regalem un llibre per Sant Jordi?


Demà és el dia de Sant Jordi i com a curiosa incondicional de tot no he pogut evitar posar-me a pensar. Sabem que aquest dia a la noia enamorada se li regala una rosa i al noi un llibre. Recordem alguna cosa d’un drac que es menja a una princesa i un cavaller que mata el drac. O potser és el drac el que es menja el cavaller i la princesa el mata? Però de totes maneres, què té a veure el drac amb regalar llibres?


La llegenda es basa amb Sant Jordi de Capadocia (regió de Turquia), soldat romà que va viure al S.IV. S’ha de tenir en compte que es relata en diverses parts d’Europa i Àsia menor com a pròpia, així que els detalls variaran segons la tradició local. La història comença amb un drac que fa niu a la font que proveeix d’aigua una ciutat. Com a conseqüència, els ciutadans havien d’apartar diàriament al drac de la font per aconseguir aigua. Així que oferien un sacrifici humà que es decidia a l’atzar, fins que un dia li va tocar a la princesa del poble. Quan estava a punt de ser menjada pel drac, apareix Sant Jordi mata al drac i salva la princesa. A grans trets commemorem aquesta victòria, però no hi apareix cap llibre.


I AIXÒ PER QUÈ?


Si ens remuntem al S. XXI parlar de dracs, prínceps i princeses queda una mica lluny. A Catalunya la diada de Sant Jordi te tres vessants: per una banda és el dia del Patró, per una altra el dia del Llibre, i per últim regalem una rosa com a mostra del nostre amor.

El 23 d’abril és el dia del llibre. A Catalunya es va començar a celebrar l’any 1926 amb motiu de la mort de Cervantes. Aquest mateix dia, a Anglaterra, es celebra la mort de Shakespeare al 1616. Mentre la festa del llibre en altres llocs desapareixia, en el nostre país es convertia en una de les celebracions més populars. El motiu de l’èxit s’atribueix a la coincidència amb la festivitat del Patró de Catalunya i l’antiga tradició de regalar roses com a símbol d’amor. A més aquesta celebració contribuïa a potenciar la difusió i venda de llibres en català. La diada de Sant Jordi no ha arribat a tota Espanya i només es celebra en determinades comunitats com Catalunya, Aragó, el País Valencià, la Rioja, Càceres, i un petit poble de Salamanca: Olmedo de camaces.


Que tingueu una bona diada de Sant Jordi!