2/1/11

13è. Per què tenen gepa els camells?


Abans els meus animals preferits eren els gats, però des d’aquest moment ho són els camells. Aparentment semblen uns animals lletjots, no massa agraciats, i això de les gepes estèticament no els hi queda molt bé. Però es que he descobert que són uns animals molt ben fets, Déu els va crear ben fets. Ja tenia raó el conte de la Bella i la Bèstia, quan deia que la bellesa està en l’interior.
Com deia, els camells tenen la reputació de ser criatures malhumorades i obstinades que escupeixen i donen puntades de peu. Però en realitat, solen estar de bon humor, són tranquils i intel•ligents. Els sorolls que fan quan els carreguen i quan han d’aixecar-se és el com grunyir i respirar fort d’un elevador de pesos en acció, i no un senyal de descontent. Però el que més m’ha sorprès de tot ha estat la seva gepa. Els humans comencen a suar quan la temperatura exterior és superior a la del cos, d’uns 37ºC, però els camells tenen un termòstat únic. La temperatura del cos del camell és per norma general més baix que la temperatura ambiental. Un fet curiós és que un grup de camells decansant evitarà l’excés de calor pressionant els seus cossos l’un contra l’altre.


I AIXÒ PER QUÈ?

Al contrari del que popularment es creu, els camells no utilitzen la seva gepa com a tancs d’aigua, cosa que els permetria recórrer grans distàncies sense necessitat de beure. El que hi ha dins la gepa te més a veure amb la manera que tenen de suportar un calor tan extrem com és el del desert. La gepa del camells no són dipòsits d’aigua sinó reserves de grassa per a casos d’urgència. A les dones se’ns acumula a les cartutxeres o al cul, però als camells a la gepa. Quan l’animal no menja suficient disposa a dins la gepa d’una font d’energia per poder sobreviure en les dures condicions del desert. La majoria dels mamífers emmagatzema l’excés de grassa al voltant del cos per a que actuï de manta i conservi el calor. Però els camells necessiten eliminar el calor, de manera que en comptes de tenir una capa de grassa al voltant del cos la tenen a l’esquena. Molts animal de sang calenta necessiten mantenir una temperatura estable. Com que els camells no poden evitar l’intens calor del seu medi ambient, el seu cos permet que la temperatura corporal augmenti amb la de l’aire arribant a 35ºC pel matí i més de 40ºC a mesura que avança el dia. D’aquesta manera sua i pot aguantar el calor del desert. Quan un camell arriba a un oasis i te l’oportunitat de beure és capaç de consumir fins a 200 litres d’aigua en una sola vegada.

Així, els camells poden estar molt temps sense beure ni menjar. Són uns animals ben fets per sobreviure al desert.