19/2/11

15è. Per què els espinacs tenen ferro?

Quants de vosaltres no coneix al popular Popeye, aquell mariner que es va fer famós per menjar espinacs. I quantes vegades els vostres pares us han dit que heu de menjar espinacs per fer-vos més forts i perquè tenen ferro? Segur que el coneixeu molt bé i també us ho han dit moltes vegades. Però us heu parat a pensar què hi ha de cert en aquesta afirmació? Moltes vegades a les botigues, als supermercats i fins i tot a la televisió ens mostren coses com a certes quan en realitat no ho són. I un exemple clar són els espinacs.I AIXÒ PER QUÈ?

Des de petits ens deien que mengéssim molts espinacs perquè portaven ferro. Fins i tot als dibuixos animats de Popeye, aquest agafava totes les seves forces a base de menjar moltes llaunes d’espinacs.

Doncs es veu que no. Els espinacs contenen ferro, però deu vegades menys del que s’ha cregut durant molts anys. De fet, el ferro de l’espinac no s’absorbeix bé perquè te molt àcid oxàlic que fa insoluble al ferro. Això és degut a un error d’impremta que es va cometre a finals del S. XIX, en el qual es va córrer cap a la dreta la coma en els decimals, donant un valor multiplicat per 10 del real.

Realment, els espinacs tenen 3mg de metall per cada 100 grams d’espinacs, en lloc dels 30mg que durant tot aquest temps ens han fet creure. Al 1930 un grup de científics alemanys va desmentir formalment l’error. Però no es va saber fins que va sortir publicat a la revista British Medical Journal. Com sol passar sovint, aquest descobriment no va tenir la mateixa repercussió que el descobriment anterior. Passar de 30 mg de metall per cada 100g de verdura a tan sols 3 mg implicava deixar de ser probablement un dels aliments amb més ferro coneguts i situar-se modestament entre la resta d’aliments. Així, els ous o les llenties tenen més ferro que els espinacs.

Però com a curiositat d’aquest error, s’ha de destacar que el consum d’espinacs es va disparar i va créixer per damunt del 33%. I aquest cop, sí que no hem corregut la coma.