9/9/08

8è. Per què acostumem a donar la mà dreta?



Són actes inconscients que no ens adonem que els fem, que formen part de nosaltres, de la nostra socialització. Normalment quan saludem formalment a algú solem allargar el braç dret tot apretant la mà. Ni tan sols ens parem a pensar racionalment...quina mà li hauria de donar? El que potser sí que ens posem a pensar és si li donem la mà, li fem dos petons, en algun cas més íntim una abraçada... La manera en que saludem a algú diu molt, i mostra molt com serà la relació a partir d’aquella salutació. Si oferim la mà es tracta d’una relació formal, més freda, en molts casos algú dels dos vol obtenir alguna cosa de l’altre: com per exemple, feina, un crèdit al banc... Si anem avançant podem pensar més en donar dos petons, cosa que no queda tant freda, en un intent d’aproximació. Després ja venen les abraçades o mostres d’afecte més...diguem-ne que ofereixen més contacte corporal. I un exemple molt típic és aquell que quan ets adolescent ( o no tant) has lligat amb alguna persona a la discoteca, i al dia següent heu quedat per tornar-vos a veure ... i a l’hora de trobar-vos penseu i ara que faig? Li dono un petó a la boca o li faig dos petons? Bé, la noia de fet, no ho pensa a l’hora de trobar-se amb ell, sinó que porta tota la nit pensant en aquest moment i en què és el que hauria de fer. I quan arriba el gran moment, llavors la noia sol pensar...i això què vol dir? I torna a estar tota la nit pensant! Però anant al tema de la pregunta d’avui, a mi m’intriga descobrir que normalment donem la mà dreta.


I AIXÒ PER QUÈ?

Es veu que la costum de donar la mà es va establir a Occident. Prové de fa molts segles quan els homes acostumaven a anar armats. Quan un home volia demostrar la seva amistat o agraïment a un altre, tirava la seva arma i oferia la seva mà dreta com a símbol de la seva bona fe. Els àrabs, per exemple, donen la mà dreta perquè amb l’esquerra es netegen el cul. De fet, és un acte de mala educació donar la mà esquerra. Així doncs...nosaltres també ens retem el cul amb la ma esquerra? Més val no pensar-hi massa...
La mà esquerra sempre ha tingut fama de maligna per allò d’associar-la al diable. Ens saludem amb la mà dreta i en molts pobles s’utilitza l’esquerra només per a activitats brutes, un convidat s’asseu a la dreta de l’amfitrió, a l’església es dóna la comunió amb la mà dreta i la Bíblia ens presenta a Déu com a dretà i al diable com a esquerrà.

Com a curiositat direm que en qüestions de saludar podem trobar moltes formes diferents de fer-ho. Per exemple els esquimals es freguen els nassos, els japonesos es fan una reverència sense contacte físic, els europeus solem donar-nos un petó o dos a la galta, els americans només es donen la mà, en la zona de Rússia donen tres petons a la boca, a llatinoamèrica és més comú donar-se un petó a la galta i en molts països asiàtics la salutació és una lleu reverència amb les mans juntes.