27/7/08

5è. Per què es van inventar els premis Nobel?



Quantes vegades hem vist a la televisió o escoltat a la ràdio allò de... “el premi Nobel de la Pau ha estat aquest any per...!” (so de tambors) i hem comentat a la sobretaula que qui és aquesta senyora i que potser s’ho mereixia algú altre. Per exemple, la meva àvia! Sí, potser em direu que a la meva àvia no la coneix ningú, però que ha fet la “fulanita” que no hagi fet la meva àvia per la Pau? Que sinó fos pq. ens separava quan el meu germà i jo ens barallavem... En fi, que el que vull dir és que a vegades no sabem ben bé perquè se’ls atribueixen aquests premis a algunes persones. Simplement és un dels tants premis que donen. Direu es que s’aborrien...i mira anem a donar premis!
Després de fer una glopada més de la menta-poleo que t’estàs prenent surt el setciències del teu germà i et diu que existia un senyor que es deia Nobel i que per això otorguen aquests premis. I tu, que ets més gran que ell i te les dones de més intel·ligent li dius....si germanet, però...

I AIXÒ PER QUÈ?


A molts ens sona això del senyor Nobel (que no és precisament el de la marca de tabac) però queden molts interrogants a l’aire. Primerament, els premis Nobel se’ls entreguen a persones que hagin fet investigacions o que hagin fet contribucions notables a la societat (com la meva àvia). La idea va ser d’un tal Alfred Nobel, científic suec, que va crear molts invents. Però es va fer famós quan va inventar la dinamita, i innocent d’ell va pensar que resultaria molt útil pel sector de la mineria. No obstant, no va tenir en compte que hi ha personetes que tenen unes idees més recargolades que les seves, i a l’hora de la veritat la dinamita es va utilitzar per a la guerra. Que dius ser inventor per això ja és tenir collons la cosa! Nobel, defraudat per haver causat tant de mal amb el seu invent, va decidir que part de la seva fortuna fos entregada als científics de diferents àrees com la medicina, la física, la literatura i totes aquelles persones destacades que treballessin a favor de la pau, atorgant-los-hi un premi que portés el seu nom.

Així doncs, la primera cerimònia d’entrega dels Premis Nobel es va celebrar a Estocolm l’any 1910. I a partir d’aquí cada any es celebra una cerimònia en aquesta ciutat, justament el dia que Alfred va morir, el 10 de desembre. Només hi ha una excepció, i es que el Premi Nobel de la Pau es realitza a Oslo. (la meva àvia es va queixar i va dir que li queia més a prop).
També hi ha rumors que hi havia un matemàtic que li posava les banyes amb la seva dona, i per això no existeix el premi Nobel de matemàtiques. Dius resentiment? Venjança? Vigileu, no ho proveu mai, i si ho proveu no ho digueu! Que ja veieu quines poden ser les conseqüències....quedar-se sense un Premi Nobel!