17/7/08

3r. Per què els cirurgians es vesteixen de verd?



Quan anem a un hospital ens quedem meravellats, atònits de la netedat que hi ha i fins i tot que s’hi respira. Però és mentida! Tot és un truc. El fet que les consultes i hospitals estiguin pintats de color blanc fa que ens produeixi una sensació de netedat, frescor i tranquil·litat. Però si fem la prova “del algodón” veurem que no és així! Si fos d’un altre color podríem veure la brutícia que s’acumula per les cantonades... Però això de les estratègies dels colors passa a molts llocs, sinó mireu els cirurgians. Podent anar de blanc i transmetre aquesta sensació de frescor i netedat es vesteixen de verd.



I AIXÒ PER QUÈ?



Les infermeres sempre han portat uniforme blanc. Aquest color és el símbol de la puresa i a més és pràctic per tot el referent a la sanitat, ja que delata ràpidament qualsevol tipus de brutícia. Com seria de lògica, els cirurgians també van adoptar el color blanc en la pràctica mèdica. Però al 1941 un metge il·luminat que s’avorria va decidir que el contrast de la sang amb el blanc de l’uniforme era bastant repulsiu i massa gràfic. Al cap i a la fi tots sabem el que s’hi fa en una sala d’operacions, però aquest devia ser una mica hipocondríac, d’aquells que al veure (amb v) sang es maregen. Per a reemplaçar el color de la seva roba de treball va escollir un verd espinac que neutralitzava la brillantor i el contrast de la sang vermella. Que jo crec que també podia haver escollit un vermell taronjós, no? D’acord...potser no hauria estat adient per una consulta mèdica o una sala d’operacions, però es que jo amb els colors no he tingut mai massa bon gust.
Al final de la Segona Guerra Mundial va canviar la il·luminació de les sales d’operacions (això si que no em pregunteu per què), i la majoria de cirurgians van optar per un verd més difús. En l’actualitat s’utilitza un tipus de blau amb un gran contingut de gris. La raó està en que aquest nou color ressalta més en els monitors de vídeo, amb el que els estudiants segueixen les intervencions per aprendre les diverses tècniques de cirurgia.
Així, com veieu, el color que s’escull en l’uniforme d’una professió no és per què sí. Els metges van de verd, les metgesses de blanc, els toreros porten la capa vermella, els mecànics el mono blau... I també és cert que cada color l’associem amb un sentiment, així doncs amb quin color associeu els polítics? Jo amb el gris, i quin sentiment us provoca el gris? Bé, per avui ho deixem aquí, aquestes són unes altres qüestions!